Сърфирай интернет като истински мъж

Тук ще опиша любимите ми Firefox Add-on-и. Но това след малко.

Интернет.
Вече почти не останаха програмисти, които да пишат "класически софтуер". Всяка написана програма трябва най-малкото да генерира десетина страници HTML. В повечето случаи самата програма е уеб страница.

Май само компютърните игри останаха. Сериозно, изброй 5 велики сайта, които преди 5 години ги е нямало!

5 Велики нови сайта

Тубата!

Фейсбук!

Туитър

Редит

Форчан (4chan)


Окееей, 5 сайта. Очевидно пет сайта с огромно, ненормално, прекалено влияние. Да не говорим за разните уикита, имейли и така нататък. Всички ползват нета, отсега нататък всички ще го ползват, след 10 години фермерите ще си гледкат спокойно клипчета на полето докато работят монотонната си работа. Светът ще бъде по-добър. Или поне много, много по-странен.
А пет нормални програми, които са станали известни през последните години?

Пет велики програми

Огнената лисица.

Firefox. Ако още ползваш Internet Explorer, ти си динозавър, а също така и чума. Сигурно компютърът ти държи 9001 вируса. Направи услуга на човечеството и се откажи от Интернет. Това е браузър, който помита конкуренцията, синоним на качество, без него няма Интернет. Все още не е на първо място. Макар че, гледайки статистиките - в Европа Firefox вече започва да изпреварва IE. В Африка има едва 10% пазарен дял, докато IE има към 80%. Та, да, синоним на качеството и напредъка. Горките африканци, мога само да си представя колко много ги точат за пари от Майкрософт.
Ама това е браузър. Не е точно не-интернет приложение.

Гугъл Хром

Google Chrome. Пак браузър. Има още доста неща за правене там, но успява да се справи с повечето неща, които липсват на Firefox. Ако двата проекта черпят идеи(и функционалност) взаимно, ще се получи нещо с максимално качество. Ама пак е браузър.

Убунту

Линукс кърти гъз. Ама е трудно. Убунту е линукс. Но е лесно. 90% от предимствата на Линукс, само 10% от сложността. Първата седмица е трудно. Така де, нали цял живот само Уиндоус е имало, нищо друго. След това не можеш без него. Всичко става много по-бързо. Даже и като се счупи(ако/като правиш простотии), пак се оправя по-бързо. Няма вируси, няма хакери. Има грешки от незнание, но те са само в началото. Пък и изисква по-малко от половината ресурси, които искат другите системи.

Ъъъ… освен това, поне в БГ почти никой не го ползва. Много ясно, че е в пъти по-добро от XP / Vista, ама просто никой не го знае. Освен програмистите, естествено. Ама на тях им е работа да знаят за такива неща. Даже и там е под 50% употребата. Упс.


И май това беше… Два браузъра и една гениална, лесна, красива и бърза операционна система. Която все още почти никой не ползва.

Там е работата, че не мога да измисля 5 велики настолни приложения. Естествено, "касовите апарати" в големите магазини вече всъщност са компютърни програми, с хубави интерфейси и т.н. Но това не е точно разтърсващо земята подобрение. Всички вече отиваме в Интернет, видяло се е. Програмист, който не знае поне един език за уеб програмиране, е динозавър. Естествено, всички искаме да пишем на чисто C3. Само че, успех с това. Даже и компютърните игри вече над 50% са на Flash. Мамка му. Не ми харесва, но това е положението. Знам само за една фирма в София, която въобще се занимава с C програмиране. И още няколко с C++. Шанс. Може би след пет години на всички ще им писне и пак ще правим неща извън нета. Може би.
Само гледай да не се забиеш на Джава. Там е още по-зле.

Както и да е, моите любими Firefox допълнения

Виждал съм хора с по 30 добавки към Firefox. Майната им. Целият майсторлък е да правиш много с малко. Не да си напълниш браузъра с глупости. С тези неща тука всички виртуални мадами ще си падат по теб, защото ще си такъв голям пич. Въпреки това, не им обръщай внимание. Виртуалните мадами всъщност са мъже.
https://addons.mozilla.org/

NoScript

Едната добавка, без която Интернет не е същият. Това е изключително умна програма, която защиатава компютъра ти от всички вируси. Не си правя майтап. Всички. Сто процента. От тези, които вече съществуват. Но, което е по-важното - от тези, които още не са измислени! Алгоритъмът е едновременно супер ефективен и толкова тъп, че ще се защо-аз-не-се-сетих-за-това плеснеш по-челото. Чист гений, в най-елегантна форма. Освен това маха банерите. Не съм видял банер през последните две години. Страхотно е. Мога само да съжалявам бедните създания, които всеки ден биват нападани от хиляди крадци на души, искащи "минутка от времето ти, ако може".

Firefox Web Developer

С него можеш да създаваш и дебъгваш сайтове по-лесно. Освен това, ако нещо в някой сайт те дразни, можеш да го махнеш. Или да четеш CSS-а на други сайтове, за образователни цели. Просто ей така. Дава голяма свобода. Aдски полезно. Aко си такъв тип човек, де.

Mouseless Browsing

Това вече е хардкор мечта. Имам супер яка безжична мишка с осемдесет и три бутона и перфектна точност. Да върви по дяволите мишката. С мишка всичко става по-бавно и по-некачествено. Гледай някое демо на някой добър геймър. Клика с мишката към 200 пъти в минута, вярно е. Но натиска доста повече от 200 клавиша в минута. Това гениално изобретение прави така, че да можеш да "кликаш" на линкове с клавиатурата. Всеки има уникален номер(или комбинация от символи - както предпочиташ, ти хардкор копеле такова) и може да се извика с кратка команда. Ако кликаш на хиляди линкове дневно(по-вероятно е, отколкото си мислиш), това спестява ценни секунди. Които се превръщат в ценни минути. И имаш повече време. Повече време е оферта. Имаш време за приятели, гадже, семейство. Или - реалистично погледнато - повече порно. Както искаш.
Аз сега ще натисна Ctrl+7, което ще съхрани тази страница.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License