'Земи тая криптография

Ей сега в скоро време започва сесията.
За щастие, съществуват преподаватели, които се сещат преди последния ден да се погрижат за разните там изпити. За нещастие май има само един такъв, но както и да е :)

Но е време за разбиване на кодове.
Аха, точно това се прави в курса по криптография.

Реших да запълня една празнина в уикито на ФМИ - курса по криптография. Той е забележимо труден, така че досега никой не си е направил труда да качи изчерпателни лекции. Сигурно и никой няма да си направи.
Но, поне за практическата част, мога да се включа :)
Шифъри, теория на числата, трудна трудна математика. В момента не знам всичко, което ще ми е нужно за целта, но ще се постарая, все пак.

Та, на тази страничка се намират нещата, които ще качвам там. Ще кача колкото мога, но без гаранции - някои от тези неща имам чувството, че са дадени просто за понижение на самочувствието. :) Има интересни занимавки. Всеки стараещ-се-да-не-бъде-глупав човек ще може да намери час-два занимание там. Стига да има толкова време за губене, де. Във всеки случай, там има умни проблеми и, надявам се, умни решения.


Това беше породено от едно наскорошно ми прозрение. Всмисъл, днескашно.

Няма такова нещо като умен човек

Има просто човек, който преписва по по-сложни предмети.
Това го разбрах днес, когато ме шашнаха едни колеги с гениалната си схема за решаване на задачите по криптография. Естествено, казвам "Задачи", защото те технически са точно това, но реално не става въпрос за скучните безкрайни еднообразни сборници, а за разбивания на шифри. Първите няколко по-лесни, след това стават вече гадни. Ама шифри, по дяволите! Точно в стил шпионски филми - има таен код, ти трябва да разбиеш системата. Е, има го и моментът, в който са N пъти по-сложни от тези във филмите, но хайде сега.
Та, гениалната система:

Ами, еди-кой-си е решил 8 (от 18) неща и ние ще отидем да ги вземем от него.

Сериозно, точно това. Без никакво оправдание. Просто "Отиваме и преписваме". Не че не съм свикнал, де. Във ФМИ всеки средностатистически студент така си взима изпитите. Ама по дяволите, това не са обикновени студенти. Този курс е труден, записват го почти изцяло само хора занимаващи се сериозно с математика години преди да влязат в университета. Най-често т.нар. състезатели, представители на разни национални отбори1.
И искаш да ми кажеш, че тези хора преписват? Светила, към които да гледаш нагоре и да се стремиш да достигнеш нивото им? Е, в моя случай на кажи-речи безкрайна гордост, да гледаш настрани и леко по диагонал, и да се стремиш да им покажеш, че нивото им всъщност не струва колкото си мислят, но там е основната идея. Остава въпросът от кого точно преписва един медалист от международна олимпиада. Ако трябваше да предположа, бих казал Волтрон.


Така де, малко е разочароващо. В смисъл, очаквах поне на най-високото ниво да има малко чест. Не преписваш, защото просто така не се прави. Принципи.
Най-малкото не го правиш, защото ако измислиш нещата сам, ще станеш по-умен.
Oh well, явно никой не е имунизиран от Мама-трябва-да-отгледа-отличниче синдрома.

Но на кого въобще му пука за това?
На големите фирми.

Майната им на големите фирми

Безлични, поради самия си размер. Но в такива места можеш да се уредиш да работиш не заради умения или предишна свършена работа. А просто със сертификати и оценки.
Само ми се губи връзката защо точно "най-умните" хора се стараят да работят на омразни затънтени места, но както и да е. Във всеки случай, това са хората, които постоянно обясняват в кой университет каква стипендия давали и кой къде щял да емигрира после.

Майната им на "умните" хора

Честно казано, да се махат. Ще започна да се отнасям с "генийчетата на мама" специално, когато получа доказателство, че са специални. Повече от 80% от съдържанието на http://fmi.wikidot.com е създадено от "обикновени" хора, стараещи се да направят нещо качествено. Средната възраст на администраторите във Уикипедия е нещо като 17 години, по дяволите. Там е работата, че е доста по-ценно да искаш да постигнеш нещо, отколкото вече да имаш големи умения. Тоест, дори и най-трудните неща се научават с времето, но ако просто не ти се занимава, няма как да стане.

А вече имам и доказателство, че "умните" студенти са същите нещастници като всички останали. Малко разочароващо, наистина. Щеше да ми е по-хубаво, ако имах цел малко настрани и по диагонал, към която да се стремя.

Oh well.
Аз поне няма да мамя. Пък нека после еди-кой-си да ми обяснява колко е голям пич.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License