На лов за вещици (БГ Елитът, част 3)

http://judge.openfmi.net/spoj0

Онлайн системата за оценяване на ФМИ. Моят факултет има такава. Това е голяма крачка напред, спрямо почти всички други, тук и в чужбина.

"Контролните" всъщност са състезания. Първите имат 6.

Ето го и последното състезание(contest_id = 57). Забележи, че до имената пише и по едно номерче(user_id).

http://judge.openfmi.net/spoj0/board.pl?contest_id=57

Ето екранът за търсене. Забележи, че може да се търси едновременно по contest_id и user_id. Както и че се показва списък от (опити за) решения. Всяко от тях има run_id.

http://judge.openfmi.net/spoj0/status.pl

В повечето случаи, след края на състезанието, може да се види какво е писал студентът. Всяко решение има уникален номер. Ето страницата за run_id = 1234.

http://judge.openfmi.net/spoj0/status.pl?run_id=1234


http://www.cs.usyd.edu.au/~scilect/sherlock/

http://www.cs.vu.nl/~dick/sim.html

А това са Шерлок и Сим. Те са програми за засичане на дигитално плагиатство.

Сещаш ли се накъде бия?

Наскоро създадох доста шум във факултета.

И под "факултета" имам предвид Факултета по Математика и Информатика към Софийския Университет, не циганската махала.

Просто казвам, защото към края ще се чудиш.
Това е дълго. Може би ще те изподепресира малко. Ако искаш, може да го прескочиш и да се върнеш друг ден? Няма да ти се разсърдя. Но има пикантни части, а и аз искам да го знаеш, който и да си ти.

След тази уговорка…

АААА, Умрииииииии

Заобиколен съм от изпаднали отрепки.

А наистина вярвах. Наистина си мислех, че колкото по-нависоко се изкачвам, толкова по-чист е въздухът. Залъгвах се, че хората всъщност са изначално невинни, че ако си добър с другите, те ще са добри с теб. Че всички искат да са честни, че лъжата е последна защита срещу грубия свят.

Грешах.

Излязох на лов за преписвачи

Винаги съм харесвал Ваймс1. Сам Ваймс си върши работата. Той е ченге, всички го мразят, но в крайна сметка има истина отвъд думите. Има истина, която не може да бъде купена, нито променена. И аз я търся.

Интересува ме само един въпрос.

Аз в дупка ли уча, или не?

Може би в някой друг век те щяха да бягат, а аз щях да ги гоня, за предпочитане не пеша. Щяха да твърдят, че не те са откраднали кокошките, и че аз съм гад, задето ги спирам. Били гладни, разбираш ли. Ако на тебе ти откраднат кокошките, нямаше да ти мине това оправдание.

И цял живот съм бил прецакван от на-мама-отличничетата.

Видях им преди две седмици ухилените мутри, как ми се смееха, задето са излъгали в моя предмет. В нещото, в което аз съм вложил четири години, а те просто се изпикаха отгоре му.

Видях ги и в гимназията, с мазните фалшиви усмивки. И преди това. Винаги са били тук. А това вече не са деца. Вече не можеш просто да кажеш: "Е, нищо - те ще порастнат."

Вече не. Днес това са измамници, които живеят с лъжа, подкрепят лъжата и се стремят да я задържат. С каквито средства е нужно.

Но все някой трябва да върши работата. Ако ти излъжеш, може би ще стигнеш напред. Може би няма да умреш от глад, но човекът до теб - този, който се труди честно… той ще трябва да работи двойно.

И повечето хора цял живот не осъзнават, че живеят назаем.

Ако не даваш нищо, то това, което вземаш, е откраднато.

Излових около една четвърт от всичките си колеги да мамят в крачка.

Много неприятен процент. 25.

Така де, когато стане въпрос за образованието ми, аз съм горд от мястото където уча.

Неведнъж съм тръбял, че пред нас другите нищо не струват. Но дали съм бил прав, когато един от всеки четири е измамник?

А това дори не са всички. Нарочно се постарах да използвам най-тъпия алгоритъм. Да хвана възможно най-малко хора. Само за сплашване. Да видят, че не се майтапя, да си вземат поука за следващия път.

Не си взеха. Няма и да си вземат.

А днес имах свободно време.

Вместо да ям диня до пръсване, реших да се позанимая с наука. Какво е наука? Онова нещо, което е напълно безспорно вярно, но въпреки това всеки твърди, че е грешно.

А именно - да си оптимизирам техниката за ловене.


Какво може да се прави, за да се ловят лошите?

Основно с допълнителна информация.

Проблемът е, че при 70 човека участващи, напълно възможно е двама души случайно да са написали много приличащи си програми. И някои се оправдават, че точно така се е случило. Естествено, четирима едновременно вече малко много идва. А и при средно около 3% съвпадение, да казваш, че твоите 87% са случайност - няколко въпросителни се появяват.

 • Табулации. Новите редове в кода често са по-навътре, за да отбележат, че започва нова част от програмата. В залата, в която се провежда изпитът е оборудвана с Microsoft Visual Studio 2005. Тази програма бута редовете навътре по специфичен начин. Може би най-често срещаният вариант на залъгване е някой да вземе чужд сорс код и да промени по някакъв начин табулациите. Ако два сорса са еднакви, но единият е с различни табулации, най-вероятно някой нарочно ги е сменил(уж за да ме заблуди)
 • Сменени имена на променливи или printf/cout. Това е най-старият трик в книгата. Никой не се хваща.
 • Код, който не прави нищо. Един пич беше сложил това:
int f=3;
 
      while(f)
 
      {
 
        for (int s=0;s<10;s++)
 
          if(s==7)
 
            f--;
 
          k++;
 
      }
 
      k=k-3;

Какво прави? Абсолютно нищо. Но си е мислел, че ако създава шум, ще го хвана по-трудно. Грешно.
 • Групички. Ако две момичета винаги ходят заедно, седят на съседни чинове и т.н., а едната е преписала - какъв е шансът и другата да е? Твърде голям, както изглежда. Имам някаква идея кой с кого е приятел. А във ФМИ, както и на всяко друго място под слънцето, хората се разделят на групички. Красиви и грозни, готини и загубеняци. Ако хвана двама от групичка, почвам да търся останалите. До момента нито веднъж не съм се оказал в грешка. За нещастие.
 • Компилиране. Ще се учудиш точно колко еднакви са два преписани компилирани сорса. В пъти по-ясно е всичко.

След днес съм още по-разочарован от хората

Излиза, че още повече хора са лъжци. Хванах поне още десет нови човека. Едно голямо по дяволите.

Но това е проблем на по-ниско ниво.

Не е проблем, че преписват.
Няма да се правя на светец. И на мен ми се е искало да можех да преписвам. Нито веднъж не съм успял, но тази некадърност си е лично моя и няма кого да обвинявам.

Това е проблем на съзнанието

Реакцията на преподавателите, когато обявих находките си?

Хмм, много странно, не мога да намеря "Михаил Минков" в списъка с преподавателите по ДАА…

(Дизайн и Анализ на Алгоритми)

Значи това кой е преписвал и кой не най - добре да оставиш това решение на преподавателите ( ако ти смяташ, че можеш да водиш курса по добре догодина можеш да го водиш ти ).

Да, разбирам. След това отидоха един на друг да си обясняват колко големи професионалисти са. Супер. И съм сигурен, че тотално щяха да направят тази елементарна, бърза проверка. След малко.
Аз много добре знам какво означава след малко, задник такъв.
Единственият ръководител на курса, който се изказа позитивно за цялото начинание беше (о, какво съвпадение) единственият, който реално си направи труда да се появи на шибаното контролно. Браво. Вие вършите страхотна работа. Тотално не трябва да си анулирате целия курс, който и без това се преподава под три-четири различни имена.

Реакцията на студентите?

Помолих колегите да си признаят, че са преписвали - за да се спести на всички унижението. Това е стандартен поход, прилаган от много години.
Имаше няколко смели хора. Повечето, обаче, си признаха след като публикувах резултатите.

Колеги, реших и аз да взема отношение. Може би преподавателите не знаят, че Мишо в момента е в депресия и се е сринал психически (фака че си тръгна от контролното по ОС е поредното потвърждение) защото разбра за приятелката си… Публична тайна е, че тя прави секс с доста момчета, но никой не знае дали прави с него, защото той е прекалено зает да виси онлайн и да сравнява кодове и да получава "нирвани" слушайки Кондьо и Бони. Аз не смятам, че факта че приятелката му не пави секс с него а с други означава, че мишо трябва да се закача с нас и да си излива вътрешния гняв в онлайн пространството. Ако му е толкова гадно да поговори с момичето и да стигнат до консенсус, а не да смята че колегите му са му виновни и да се опита да ги злепоставя …

Имаше и няколко не-бавно-развиващи отговора. Но повечето бяха такива. Хората обвиняват мен.

Обвиняват мен, задето съм взел публично достъпна информация и съм обърнал внимание на факта, че се превръщаме във вечерно училище.
Обвиняват мен, защото ако просто си бях мълчал, всички щяха да имат шестици. Млъкни, не съм свършил.
Ако просто всички си бяха заврели главите в пясъка(или в задника), цялата работа щеше да отмине, щеше да има идилия. Това е психологическа грешка. Имат грешен поток на мислите, някъде в мозъците им причинно-следствената връзка е дотам извратена(за да не чувстват вина), че просто търсят някой, когото да обвинят. Нека те светна, виновният си ти.

Какво повече мога да кажа, диалозите във Факултета по Математика и Информатика на Софийския Университет протичат така:

A: Ей, здрасти. Хванах те да преписваш - що не вземеш да се извиниш, а?
B: Гаджето ти е курва.

Напомням, факултетът не е циганската махала.
Обвиниха ме, че заради мен ще останат бездомни, че нарушавам личните им свободи, че руша демокрацията… докъде може да стигне човек ако не иска да си признае… сигурно всеки крадец на света говори същите неща пред съда. И сигурно ако ги пусна да си ходят сега, след това някой друг ще пусне и крадеца. И след това отиде държавата у реката.

Преписвал съм в гимназията, във ФМИ, и ще преписвам занапред в живота. Ако играеш само по правилата няма да успееш никога. Хората казват че целта оправдава средствата. Ако ти се отдаде възможност я използвай, не вярвам някой да не го е правил.

Браво, пич(оправих ти правописа, бтв. Тъкмо 8 грешки в четири изречения). Исках някой да покаже, че притежава гръбнак. Макар по напълно противоположен начин, все пак го направи. И съм напълно съгласен с теб. Освен за този път.
Това е университет. Тук вече си минал силните ветрове. Не се бориш срещу безлична корпорация, това не е градският транспорт, който взема все повече, но дава все същото. Това е изкуствена система, създадена от нас. Това е все едно да кажеш, че спазваш диета, но още на първия ден да се натъпчеш с хамбургери, защото правилата са за загубеняци. Все едно да вдигаш 120 от лежанка. С две приятелчета, да ти помагат. Ти си тук, за да се развиваш. Ако имаш отлична диплома, но си балък, какво ще струва тя? Ще минат 2-3 години и ще се разчуе, че факултетът бълва некадърници.

Напомнят ми на второкласници. Когато на много хора мечтата им е "Всички на света да са милиардери". Уникално грешна мечта, какво да се прави.

Ама защо ли не?
Всички са отличници, керванът си върви. Ние се заблуждаваме, че сме елитни…

Университетът потъва все по-надълбоко в една кал

…която всъщност е лайна.

Държавата запада, все някой друг е виновен

Аз съм на мнение, че България е на световно ниво. Има неща, в които ние наистина се справяме добре. Не футбол, очевидно, но има.
Което не означава, че можем просто година след година да се правим, че се развиваме, а всъщност да вземаме все повече назаем от някой друг. Вярно, всички държави го правят. Но Америка е най-голямата световна сила - ако те могат да си позволят да бъдат мързеливи некадърници2, то ние не можем. Защото сме забележимо по-малки.

Имаше и свестни хора

Потърсиха ме и няколко незлобни, некомплексирани индивиди. Бях искрено зарадван от факта. Да кажем само, че догодина не само в курса по алгоритми ще има системи за засичане на плагиатите. Може би все още има надежда да тръгнем нагоре?

Така че

Прави каквото искаш. От теб си зависи какъв ще бъде животът ти - дали ще живееш назаем.
Моята професия не изисква носене на тежки предмети и е доста добре платена - смятам я за моето преписване в живота и всяко нещо в повече на това ми се струва прекалено.
Ти си знаеш - ама ако родителите те питат как си и дали имаш нужда от още пари(винаги да, естествено), и как върви ученето… ще им отговориш ли честно?

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License